2022. augusztus 20., szombat

Sara Wolf: Szívet szívért

 


Sara Wolf: Szívet szívért, Maxim kiadó, 2022

Fülszöveg:
Zera ​egy boszorkány halhatatlan katonájaként kénytelen élni. Éjszirén egy szelencében tartja Zera szívét, így a lány hiába szeretne szabadulni a helyzetből, kérdés nélkül szolgálnia kell őt. Egészen addig, amíg Éjszirén meg nem kéri, hogy hozza el egy herceg szívét a sajátjáért cserébe. De van egy feltétel: ha lelepleződik a királyi udvarban, akkor Éjszirén inkább elpusztítja Zera szívét, mint hogy végignézze, ahogy a boszorkányokat gyűlölő nemesek megkínozzák. Lucien d’Malvane koronaherceg pont annyira utálja az udvart, amennyire az szereti őt – a tanárai félnek kijavítani a hibáit, és minden nő az ő kegyeit keresi. Senki nem mer szembeszállni vele – Lady Zera érkezéséig. Zera nem foglalkozik az udvari protokollal, fel van vágva a nyelve, féktelen, és a herceg vérét akarja. Nem kell sok idő hozzá, hogy a büszke herceg is az ő szívét vegye célba. A lány, akinek nincs vesztenivalója, és a fiú, akinek mindene megvan, veszélyes macska-egér harcba kezd. A győztes elnyeri a vesztes szívét. Szó szerint.

Ezt a könyvet az idei Könyvhéten szereztem be; a borító szabályosan üvöltött érte, hogy megvegyem. Talán a színvilága volt az első, ami megfogott, mert a fekete-ferér-piros hármasa mindig az legelső olyan olvasásélményemre emlékeztet – az Alkonyatra -, ami meghatározó volt a YA irodalommal való kapcsolatomra. Aztán a szív, a mindent bekebelező, vörösszemű hatalmas fehér holló, a kastély és a lány karddal mind olyan szimbólumok, amik azt üzenik, hogy ezek összessége csak egy remek történetet ígérhet. Ami így is történt.
Egy trilógia első kötetét vehetjük a kezünkbe, ami nagyon ütősre sikeredett mind világépítésben, a történet dinamikájában, a karakterek kidolgozásában.

"Cavanos királya, Sref király fénytelen, merev szemekkel bámul rám. Tekintete, mint a dög körül köröző hollóé – türelmes. Vár. Várja, hogy mikor jön el az óvatlan pillanat, amikor elárulom magam, mert akkor azonnal felfal."

In medias res azonnal bele is ugrottunk a borítóba, és a történet közepébe. Nagyon tetszett a kezdés, ami természetesen az első fejezet után visszakanyarodik korábbra, hogy meg is értsük, hol és mi történik főszereplőnkkel, Zerával. Itt kiemelném, hogy a főszereplőnk elképesztően szerethetőre sikerült, erős, bátor, humoros, távol áll a tipikus idegesítő YA karakterektől; egy olyan lány, aki ki fogja érdemelni a tiszteletedet. A történet több nehéz súlyt és felelősséget is rápakolt a vállára, de ő harcol, küzd, hol önmagával, a belső szörnyetegével, hol azokkal, akik kiérdemlik, legyen szó verbális, vagy testi küzdelemről. Nem fél visszaszólni sem királynak, sem bármilyen tisztséget betöltő, magas lovon ülő nemesembernek.

A történet egy olyan középkori fantasy világba kalauzol minket, ahol boszorkányok és tudósok, a mágia és ennek elutasítása vív harcot egymással, dőzsölés és éhezés, a gazdagság és mély szegénység, régi és új istenek imádása feszül egymásnak, és pengeélen táncol egy kirobbanni készülő háború. Nagyon szerettem ezt a történeti hátteret, mindig örömmel olvasok olyan könyvet, amikor új világok álmodói küzdenek a régi, berögzött hagyományokkal egy jobb világ eljövetele érdekében. És akkor nézzük meg, hogy ki az a másik főszereplő, aki ezért a szebb, boldogabb jövőért küzd az álszentség és képmutatás aranyozott mocsarában.

"A trónemelvény felső lépcsőjén áll előttünk. A lépcsőt leszámítva is magas: olyan magas, mint egy igazi harcos. Ezüst mellényes teste karcsú, bársonyköpönyeggel borított válla széles. Erős izmai feszülnek. Egy év? Nem, talán két évvel idősebb, mint az én kortalan testem. Tizenhat évesnek látszom. Egyértelmű, miért nevezik Fekete Sasnak: haja sötétebb a holló fekete tollazata színénél; homlokából hátrasimítva, mintha a szél fújta volna, hátul derékig érő varkocsba fonva. Arca olyan, mint az apjáé lehetett fiatal korában: büszke, markáns orr, határozott arcél, olyan magas arccsont, hogy a méltóságteljesség mellett önteltséget is sugároz. Szeme azonban az anyjáéhoz hasonlít: szúrós, sötét vas, egészen pontszerűre élesdő pupilla. Ízig-vérig büszkeség és komor sötétség."

Lucien koronaherceg is hamar belopta magát a szívembe. A kezdetektől érezni lehet elnyomott dühét a királyi udvar szokásai, életformája, etikettje iránt, melytől meg akarja szabadítani a népét. Zera megjelenése azonban kibillenti morcos palástja mögül, ami nagyon lassan, de repedezni kezd. Kettejük kapcsolata igazi slow burn enemies to lovers kapcsolat, nagyon szépen lassan alakul és fejlődik, habár nekem olykor sok volt Zera belső „hangja”, ami csak tovább lassította ezt kettejük között. Ennek ellenére aki szereti a lassan elmélyülő kapcsolatok apró lépéseinek jelentőségteljes történéseit olvasni, az szeretni fogja kettejüket.

-    "- Ó, az Új Istenre! Szörnyű titkom lelepleződött; valóban képes vagyok gondolkodni – kesergek. – Ezzel az udvari karrieremnek vége.

 - - Annak vége volt abban a pillanatban, amikor megzsaroltad Cavanos koronahercegét – súgja Lucien, és közelebb hajol. Tekintetében mintha vidámság csillanna."

A mellékszereplők közül Malachite, a herceg testőre szinte sziporkázott elmés és vicces beszólásaival, igazán színes foltja volt ennek az olykor borzalmakkal teli történetnek.
Az írónő remekül érezte a történet elborzasztó eseményeinek és a humornak a kiegyensúlyozását, mindkettőt a kellő időben meg tudtam élni és hiteles is maradt eközben a cselekmény. Számos értékes mellékszereplő szájából kapunk bölcs gondolatokat, amikért nagyon hálás voltam; ők és ezek voltak azok, amik sokat tettek azért, hogy a történet mondanivalója el tudjon mélyülni, kapjunk elgondolkodtató mondatokat, amelyek meg tudnak érinteni. Sokszor billenünk ki egyensúlyunkból, veszítjük el a középpontunkat, vagy tévelyedünk el a különböző hangok között, melyek a fejünkben szólnak. Ilyenkor áldás, amikor ott van valaki, aki azt mondja, amit a könyvben Reginall, a komornyik:

"- Tegye a szívére a kezét. Maga abban a csendben van. Maga abból a csendből van."
 
Voltak nagyon szép pillanatok, gondolatok, amikor megállt olvasás közben a levegő.
 
Nagyon találóak és szépek a fejezetek címei. Illusztrációként minden új fejezet oldalát egy szív alakú medál képe díszít, mely Zera számára a legfontosabb dolgot rejti.
A vége hatalmas csavarral zárul, ami azonnali folytatásért kiált.
Mindazoknak ajánlom a könyvet, akik szereik a kissé komorabb ifjúsági történeteket, melyből a humor sem marad ki, emellett a bátor, tiszteletreméltó karaktereket, a kalandokat, cselszövéseket.

Ez még csak a történet eleje. Egy lány, aki nem fél a haláltól. Derítsd ki, kinek a szívéért fog harcolni Zera! Melyik fontosabb számára, a sajátja, vagy Luciené?

*

"...Miután azt a választ adtad. és rám néztél... mintha egyenlőek lennénk... Láttam a szemedben. Nem féltél. Nem féltél tőlem. Senkitől. És abban a pillanatban tudtam, hogy még sok bajom lesz veled. Olyan vagy, mint egy tüske az ujjamban.

... De most már nem vagyok ebben olyan biztos. Tüske vagy, vagy virág?"

*

14 éven felülieknek ajánlom.

Képek forrása: Pinterest, saját kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése